Mafalda

Het "schreeuwerke" van Hei Pasoep, het logo van ons strijdkoor, verdient voor de meesten onder ons een weinig toelichting.

Sinds haar verschijning in 1964 in het Argentijnse weekblad "Primero Plano" is Mafalda (want zo heet ze) een eigen leven gaan leiden. De daarop volgende dertig jaar zou ze wereldberoemd en alom geliefd worden. Haar geestelijke vader, de geniale cartoonist Quino (Joaquin Salvador Lavado Tejn _ 1932 te Mendoza - Argentina) situeerde haar als enig kind van een burgerlijk middenklassegezin in een Zuid-Amerikaans land vol van sociale contrasten. Mafalda leeft in constante dialectiek met de wereld der volwassenen die ze niet al te hoog inschat, noch respecteert maar integendeel ridiculiseert en verwerpt. Onze kleine meid heeft verwarrende ideen over politiek, begrijpt niks van armoede en sociaal onrecht of internationale conflicten en wantrouwt 's lands bestuur, maar n ding staat vast: ze is ONTEVREDEN. Mafalda brengt haar ouders tot wanhoop met haar kritische vragen en verwijt hen kleinburgerlijkheid. Internationaal nam ze deel aan sociale, medische, ecologische, pacifistische en pro-democratische campagnes en stond zelfs model voor een Unicef-affiche...

Begin de jaren '90 besloot Quino, Mafalda een welverdiende rust te geven (of was het andersom ?). Mafalda overleefde lange donkere jaren van militaire dictatuur en wist de verstikkende censuur een neus te zetten. Mafalda "La contestataria" schopt de wereld een geweten en ligt U als Hei Pasoeper ongetwijfeld ook nauw aan het hart. We kunnen daarom Quino niet genoeg bedanken.